Saimaan vuodenajat

Kevät Saimaalla

Talvisin Saimaa on pääosin jääkannen peittämä. Jäät lähtevät viimeistään toukokuun alussa. Usein jo tätä ennen on monin paikoin riittävästi avovettä melontaretkeilyyn. Ja jos uskaltaudut vesille vielä kun jäitä on jäljellä, kokemus melonnasta jään reunaa seuraillen, on usein unohtumaton. Kevät on Saimaan luonnon riemujuhlaa. Muuttolinnut saapuvat, joten lintujen laulu on joskus korvia huumaavaa (=varaa mukaan korvatulpat, jos mielit nukkua teltassa).

Maailmanluokan harvinaisuutemme, Saimaannorppa on myös helpointa nähdä juuri keväällä. Silloin norpat nousevat poikkeuksellisesti rantakiville tai jäänreunalle kuivattelemaan turkkiaan karvanvaihdon merkeissä. Luonnossa tapahtuu siis paljon ja valoa alkaa olla ympäri vuorokauden päivien pidentyessä.

Toukokuun alussa aurinko nousee noin klo 05 ja laskee klo 21. Luonnosta voi kerätä villiyrittejä syötäväksi ja kalastaa kaloja ruuaksi.
Toukokuun keskilämpötila n. 10 C
Vedenlämpötila vaihtelee 0 – + 20 C

Kesä Saimaalla

Kesäkuukausina pidetään kesä, heinä ja elokuuta. Kesäkuun on valon juhlaa jolloin aurinko paistaa hetken lähes ympäri vuorokauden. Alkukesä on vielä eläimistön aktiivista aikaa ja pesintätouhuja. Keskikesällä ja loppukesästä sitten kasvatellaan pesuetta ja vietetään vähän rauhallisempaa perhe-elämää.

Kesäkuussa aurinko nousee noin klo 3.30 ja laskee noin klo 23. Kesällä alkaa kypsyä luonnonmarjat ja loppukesästä myös sienet, joita luonnosta voi poimia jokamiehen oikeuksilla.
Heinäkuu keskilämpötila n. 21C
Veden lämpötila + 15 – + 28C

Syksy Saimaalla

Syksy on Saimaalla erityisen tunnelmallista aikaa. Illat hämärtyvät ja on paras aika katsella tähtitaivasta tai kuutamoöitä kun valo eikä lumi valaise maisemaa. Syys-lokakuussa luonto alkaa valmistautua talveen ja lehtipuut värjäytyvät ruskaan. Kallioiden sammalpeitteiden värit pääsevät oikeuksiinsa. Saimaalla muu liikenne hiljentyy, joten voit kokea joskus jopa olevasi luonnossa ja koko maailmassa ihan yksin. Syksyllä on myös omat tuoksut jotka vaihtelvat järvellä liikkuessa.

Marraskuu on meidän ”Slush” kuukausi. Silloin yleensä Saimaa lainehtii vielä vapaana, eikä luntakaan ole vielä yleensä maassa. Mikä siis olisikaan jännittävämpi ja rohkeampi tapa selättää masentava pimeys kun liikkua veden päällä järven selkien aistillisessa hämärässä. Marraskuu tarjoaa hämärän hiljaisuuden, vapauden ja liikunnan iloa. Oikeat varusteet, hyvät eväät ja lämmin mökki melontapäivän päätteeksi. Marraskuussa jos koska elämän pienet perusasiat nousevat arvoonsa.

Marraskuussa aurinko nousee n klo 9 ja laskee n. Klo 15
Syyskuun keskilämpötila n. 12 C
Veden lämpötila 11 – 15 C

Talvi Saimaalla

Joulu- tammikuussa järvi vetäytyy hetkeksi piiloon jääkannen alle. Silloin Saimaan asukkaiden elämään tulee taas uusi ulottuvuus. Liikkuminen ja aktiviteetit jään päällä. Paikkapaikoin Saimaalla on kuitenkin sen verran veden virtausta, ettei järvi pääse jäätymään. Tällainen paikka löytyy esimerkiksi ihan Puumalan kirkonkylän edustalta. Joten ei muuta kun talvimelontakamppeet päälle ja melomaan! On hämmästyttävä tunne meloa mukavasti vaikka ympärillä on pakkasta, lunta ja jäätä. Ja välillä voi nousta jään päälle vaikka pilkkimään pari kalaa. Joulukuu on vielä hämärän hyssyä, mutta tammikuussa päivää alkaa jälleen pidentyä.

Maaliskuussa kun avovettä on jo hieman enemmän jäälauttojen välissä, pidämme talvimelontakursseja.

Tammikuun keskilämpötila – 5 C
Lisätietoja säästä: www.ilmatieteenlaitos.fi (hae säätietoja paikasta Puumala)