Melonta Saimaalla

Tervetuloa perille asti

Päästäksesi parhaille pelipaikoille, joudut näkemään hieman vaivaa sillä luonnon rauhaan joutuu nykyihminen hakeutumaan. Mutta ei hätää kyllä tänne löytää ja kun kerran löytää, ei kannata pitää kiirettä pois. Melonnan lisäksi alueeltamme löytyy monenmoista muutakin tekemistä, eikä tarvitse käyttää kallisarvoista loma-aikaa sinkoiluun paikasta toiseen. Tule, näe, koe, viihdy ja rauhoitu. Siinä meidän paikallisten resepti onnellisuuteen.

Meille tullessasi pääset matkustamaan Hätinvirran lossilla. Lossi liikennöi ympärivuoden ja kellon ympäri. Katso aikataulut ja lauttaohjeet: Hätinvirran lossi

LAUTAN TAUOT 
09.00–09.20
12.00–12.20
17.00–17.20
20.00–20.20

Välimatkoja

Lappeenranta 100km
Imatra 70km
Mikkeli 80 km
Savonlinna 88 km
Helsinki 300km
Pietari 260km

Julkiset kulkuyhteydet

Meille voit matkustaa myös julkisilla kulkunevoilla. Hyppää junaan tai bussiin ja matkusta Mikkeliin. Mikkelistä kulkee bussit Puumalaan. Puumalasta ota taksi tai pyydä meidän noutamaan sinut. Matkaa Puumalan kirkonkylältä meille on n. 1o km.

Ilmateitse
Lappeenrannan lentokenttä 
Helsinki-Vantaan lentokenttä

Maata pitkin
Junat: www.vr.fi
Bussit: www.matkahuolto.fi
Auton vuokraus. Ks. Lappeenrannan lentokenttä ja Helsinki-Vantaan lentokenttä

Vettä pitkin
Meidän rantaa pääsee pienemmällä veneellä navigoiden. Koordinaatit 61°27’18.8″N 28°08’53.0″E

Viitoitettuja vesiväliä pitkin voit tulla Liehtalanniemen laituriin, joka sijaitsee n. 1,5 km päästä meiltä. Liehtalanniemen laiturin koordinaatit: 61°27,6’ 28°07,3’

Ravintola Niinipuun aukioloaikana Okkolan laituriin https://www.okkolanlomamokit.com/yhteystiedot/

Saimaa

Melonta Saimaalla on järvimelontaa, mutta kyse ei ole suinkaan mistään pikku lätäköstä. Saimaa on järvirikkaan Suomen suurin järvi ja koko Euroopan neljänneksi suurin järvi (4377 km2). Jos kierrät Saimaan rantoja myöten, rantaviivaa löytyy ainakin 14 850 km. Ja jos tykkäät bongata saaria, niitäkin löytyy se 13 710 kappaletta. Saimaa on siis oikea järvilabyrintti, melojan mekka, joka kutsuu suuriin seikkailuihin.

Saimaan on asuttu järvi, ei siis asumaton erämaajärvi. Ihmisiä asustaa jopa saarissa, joihin ei ole tieyhteyttä. Meidän vakiasukkaiden lisäksi, täällä viihtyy moni vapaa-ajan asukas omalla tai vuokramökillä. Mutta koska järvi on niin suuri, täällä on mahdollista meloa myös omassa ylhäisessä yksinäisyydessä näkemättä ristin sielua. Jos arvostat liikkumista luonnossa, silloin kun siellä on vähän muita ihmisiä, suosittelemme melontaretkeä keväällä, alkukesästä tai syksyllä. Jos taas viihdyt melontaretkellä silloin kun järvellä on muutakin säpinää, heinäkuun on tähän parasta aikaa.

Saimaan luonto tarjoaa eri vuodenaikoina erilaisia antimia retkeilijöille. Metsissä voi marjastaa ja sienestää. Järvestä voi narrata kaloja. Kalastus Saimaalla.pdf

Useimmiten Saimaan vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda. Toki suosittelemme sen keittämistä varmuuden vuoksi. Puhdas vesi on luksusta myös silloin kun tekee mieli pulahtaa uimaan tai pestä perunat.

Valitettavasti keski- ja loppukesästä Saimaallakin voi esiintyä paikka paikoin sinilevää. Tämän vuoksi sinilevään kannattaa tutustua ja tarkistaa sen esiintyvyys ennen retkelle lähtöä. Ympäristökeskuksen sinilevätiedote.

 

Turvallinen Saimaa

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista matkustaa. Ja sitä on erityisesti myös Saimaan seutu. Täällä voi retkeillä ja telttailla turvallisesti joko merkityillä paikoilla tai jokamiehen oikeuksilla ks. jokamiehenoikeudet. Saimaan seudulla meillä on kattava matkapuhelinverkko, joten käytännössä saat tarvittaessa aina puhelinyhteyden joka paikasta.

Luonnossamme voit nähdä erilaisia eläimiä: Monenlaisia lintuja, erittäin harvinaisen Saimaannorpan tai hirven. Hyvällä tuurilla voi bongata myös karhun, suden tai ilveksen. Kaikki suomen villieläimet ovat kuitenkin arkoja, joten yleensä ne kiertävät ihmisen kaukaa. Niiden näkeminen on siis harvinaista, eivätkä ne siis normaalisti aiheuta ihmiselle mitään uhkaa. Mikäli haluat päästä näkemään näitä, voimme suositella sinulle matkakohteita, joissa tarjotaan villieläinten tarkkailua.

Käärmeitä meillä on muutamaa eri lajia. Kyykäärme on myrkyllinen, mutta terveelle ihmiselle sen purema ei ole vaarallinen. Toki suosittelemme käyntiä lääkärissä, mikäli epäilet saaneesi käärmeen piston. Se on kuitenkin hyvin harvinaista. Mikäli olet perusterve ihminen, varsinaisesti myrkyllisiä hyönteisiä meillä ei ole lainkaan.

Vaarallisin luonnossa esiintyvä eläimemme on punkki, jotka voivat levittää puutiasaivokuumetta ja borrelioosia.

Ohjeemme turvalliseen melontaretkeilyyn löydät tästä: Saimaa Canoeing Turvaohjeet

Saimaa on erilainen eri vuodenaikoina, jollon turvallisuusnäkökulmatkin ovat vähän erilaisia. Tutustu tässä lyhesti Saimaan eri vuodenaikoihin

Pidetään huolta

Kun saavut melomaan Saimaalla, me pidämme sinusta hyvää huolta. Samalla tavalla huolehdimme myös tästä ainutlaatuisesta elinympäristöstämme Saimaasta. Tärkein toiveemme myös sinulle on:

Ethän jätä itsestäsi jälkiä Saimaan luontoon, vaan anna Saimaan jättää unohtumaton jälkensä sinuun.

Katsopa tästä 10 tosi hyvää vinkkiä, miten sinä voit pitää huolta Saimaasta: Vastuullisen matkailijan opas

 

VisitPuumala

Puumala on meidän oma pikku kuntamme, jonka kaikkia hienouksia haluamme ylpeänä esitellä. Vaikka et olisikaan tulossa melomaan, Puumalaan kannattaa silti tulla.

Tutustu Puumalaan ja sen elämän menoon: www.vistipuumala.fi.

Saimaan melontafilosofia

”Sisämaan luonto on yksitoikkoinen, se täytyy myöntää, yksitoikkoinen matkailijalle, joka tahtoo pikajunan vauhdilla kiiruhtaa nähtävästä paikasta toiseen. Näköalat eivät vaikuta valtaavasti, ei ole suurenmoisia, voimakkaita kuvia, joista hurmaannuttaisiin, taulu on toisensa kaltainen; varjostukset ja vivahdukset saattavat vaihdella, mutta pääluonne on sama. Nopealla höyrylaivamatkalla näitä järviä pitkin ei myöskään opi tuntemaan näitä seutuja, siihen täytyy panna runsaammin aikaa. Silloin vasta taulut tulevat eläviksi, tunkeutuvat katsojan koko olemukseen ja yhtyvät kokonaisiksi; silloin yksitoikkoisuus haihtuu, kuvan yhtäläisyys jää huomaamatta, sillä eipä silloin enää etsitä silmin katseltavia tauluja, vaan ympäristöä tai kehystä niille niille tunteille ja ajatuksille, joita häiriötön, puhdas, tyyni luonto herättää. ”
(toht. August Ramsay. Kesämatkoilla kanootissa 1891)